Samisk musikk florerer på 100 års jubileet

doulvavaa-headerr-s
FOTO: Inger Karoline Gaup

I løpet av hundreårs-jubileet har flere kjente artister opptrådt i Norge, samt Nils Henrik Buljo vant prisen som årets samiske radio hit.

Mandag 6. februar ble 100 års jubileet markert for den første politiske samlingen blant samene, men i Alta tjuvstartet de feiringen allerede på fredagen uken før med konserter av Doulva Duottar og Felgen Orkester. Sammen hengende med denne feiringen ble prisen for årets samiske radio låt utdelt til Nils Henrik Buljo. 100 års markeringens største begivenhet skjer i Trondheim, med massive konserter av blant annet Mari Boine og Sofia Jannok.

I Alta har det vert flere konserter i sammenheng med samefolkets dag og Sami Music Week i løpet av helgen uken.

Sami Music Week er et event som finner sted i Alta , i den forbindelse er det mange samiske aktiviteter, der iblant konserter. Har vær i kontakt med produsenten Olga Solyanik og hun forteller at Sami Music Week har en kulturell betydning, og at det er en samisk musikk bransje som skal øke folkestrømningen og turismen til Alta og Finnmark i perioden januar til februar. Der et lite turisme i denne perioden, forteller hun. Solyanik forteller videre at det har vert mange konserter her i byen, blant annet  på Nordlys katedralen og City scene.

Fredag 3. februar startet Sami Music Week på City scene med utdeling av Sami Music Awards til sapmis beste radio låt i 2016. Prisen stakk Nils Henrik Buljo av med flest stemmer fra publikum. Det er tydelig at vinner låten “1+1” av Sami Grand Prix  2015 var en stor hit blant lytterne og seerne.

nils
Nils Henrik Buljo. FOTO: Inger Karoline Gaup

– «Jeg håpet jo på å vinne prisen, men trodde aldri jeg kom til å gjøre det» sa den fornøyde Buljo.

Buljo konkurrerte om årets låt med fjorårets vinner Felgen Orkester om prisen og i følge Altaposten var det 4 stemmer som avgjorde hvem som stakk av som vinner.

Olga Solyanik er produsent for Sami Music Week og har i oppgave om å dele ut prisen for Sami Music Award.  Dette var en kjempe begivenhet i fjord den 5 februar. I år ble ikke Sami Music Award like stort, da NRK valgte å legge ressursene sine til Tråante 2017. Vi spurte hvorfor Sami Music Awards ikke kunne være en del av arrangementet i Trondheim, til det svarte Solyanik :

– «Dette arrangementet tilhører Alta og at det blir dumt å flytte den på grunn av sponsorer. Men vi planlegger et enda større arrangement til neste år».

Etter prisutdelingen kom publikums favoritten Felgen Orkester fra Karasjok på scenen  med over 400 000 avspillinger på Spotify. Stemningen var flott på City Scene, med glade felgen fans og party stemningen manglet ikke blant publikummet.

doelavasbv
Duolva Duottar på City Scene. FOTO: Inger Karoline Gaup

Den kjente samiske rap-gruppen Doulva Duottar hadde konsert lørdag 4.februar på  City Scene.  Publikum var helt med rap-gruppen på låtene som dem fremførte. Stemningen var på topp og de hadde en energisk framføring med litt roligheter når operasangeren Hege Sofie Nilsen fra Alta kom på scenen med sin fantastiske stemme. Doulva Duottar fremførte de gamle slagerne sine, i tillegg framførte de sin nye singel fra 2017 ”Samestaten”.

 

det ble ikke solgt så mange billetter til Doulva Duottars konsert i Alta, og Solyanik tror grunnen til det er arrangementet  Tråante 2017. samtidig forteller hun at i kirkenes solgte konserten om lag tusen billeter.

«Spesielt samiske artister krever sitt publikum, og i denne situasjonen hvor det er et stort arangement i Trondheim, som kansje ødelegger for andre plasser».

Olga Solyanik forteller videre at de er fornøyd med Sami Music Week alt i alt. Det har blant annet kommet ut en ny musikkvideo under arrangementet denne uken. Den største utfordringen for Sami Music Week var det store arrangementet i Trondheim.

nrk
Jielemen Aavoe i under Tråante 2017. Bildet hentet fra NRK.no

I Trondheim er det en pågående feiring i sammenheng med 100 års jubileet på samefolkets dag, Tråante 2017. To kjente samiske artister opptrådte på jubileumsforestillingen «Jielemen Aavoe» mandag kveld 6. Februar. Den prisberømte Mari Boine hadde konsert med Sofia Jannok, Beaivvas Sami Teater, Kork, og flere. Konserten ble vist på NRK, der den viste fram både samisk musikk, joik, dikt og dans.

Journalister: Inger Karoline Gaup & Are Bergset Elvestad

Leave a comment